Behandeling
IBS is niet te behandelen, patiënten moeten er maar mee leren leven. Er zijn wel medicijnen om de darmkrampen te verminderen. En er zijn (gelukkig) ook medicijnen tegen diarree en verstopping, en er zijn antidepressiva die bij sommige mensen de pijn kunnen verminderen. Ook IBD is niet te behandelen, alleen te onderdrukken. Dat gebeurt met lichte medicijnen. Als dat niet helpt, worden ze steeds zwaarder totdat er medicijnen worden gebruikt die de afweerreactie van het lichaam onderdrukken. De laatste jaren zijn er echter ook biologische geneesmiddelen ontwikkeld. Ze bevatten antilichamen tegen de stoffen die vrijkomen door de ontsteking. Het inbrengen van de antilichamen gebeurt iedere 8 tot 12 weken met een infuus.
Eten
Zorg voor gezond en gevarieerd eten en eet niets dat de darmen slecht verdragen. Let op met koffie en alles dat gasvorming in de hand werkt: koolzuurhoudende dranken, kool, bonen en uien. Fruit kan geen kwaad, tenzij je overgevoelig bent voor fructose. Voor anderen is het aan te raden fruit op de lege maag te eten en dus niet na een maaltijd in verband met extra gasvorming en darmklachten. Eet rustig en praat daarbij zo min mogelijk om te voorkomen dat er lucht mee naar binnen komt. Blijf gewoon drinken.
Vezels
Zorg verder voor een regelmatige stoelgang: ga iedere dag op hetzelfde moment naar het toilet en neem er de tijd voor. Pas op met stress. Het eten van vezels ten slotte is een lastige. Oplosbare vezels (met name in groente en fruit) zijn goed bij PDS, terwijl onoplosbare vezels (met name in volkoren producten) extra prikkeling en klachten kunnen geven. Dat geldt niet voor iedereen met PDS en uiteraard heeft ieder mens voor een goede darmwerking beide soorten vezels nodig. Vezels, met name oplosbare, kunnen helaas wel extra gasvorming veroorzaken als de darmen er nog niet aan gewend zijn.
Verder zijn bepaalde probiotica veelbelovend bij PDS en IBD, maar hun effecten moeten nog verder bewezen worden. Voor alle adviezen geldt dat er niet direct resultaat verwacht mag worden. Meestal nemen de klachten de eerste twee weken zelfs toe. Een probeerperiode van twee maanden is vaak nodig om in te schatten of een advies zinvol is.